Què és un edifici saludable i eficient?
Saps si el teu edifici és saludable?
Un edifici saludable és aquell que garanteix la salut i benestar de les persones que l'ocupen. Un edifici que des del seu disseny fins a l'ús, passant per la procedència i qualitat dels seus materials i per les diferents fases de la seva construcció, ha buscat solucions que minimitzin o eliminin tot efecte negatiu en la salut i confort de les persones usuàries.
Saps si el teu edifici és energèticament eficient?
Un edifici energèticament eficient és aquell que minimitza l'ús d'energies convencionals d'origen fòssi, incorpora energia renovable (eòlica o solar) i en redueix el consum (i, per tant, la despesa) per assolir un nivell de confort adequat i saludable per als que hi viuen.
Un edifici saludable i energèticament eficient té en compte els següents factors:
-
La ventilació. Una ventilació adequada per controlar les fonts d'olors, productes químics, emissions de compostos orgànics volàtils (COV) i diòxid de carboni i aconseguir una qualitat adequada per a l'aire interior. Una mala ventilació és perjudicial tant per a la salut dels habitants com per a la casa. Aquesta acció renova l'aire de totes les estances, és recomanable per calmar la temperatura dels mesos més calorosos i és molt important per assecar humitats. No oblidem que l'estanquitat de l'aire pot arribar a causar problemes respiratoris.
-
La qualitat de l'aire. Fer servir materials de construcció i mobiliari de baixa emissió de compostos orgànics volàtils i semivolàtils. Verificar la no existència en els edificis de contaminants com el plom, asbest o amiant.
-
La qualitat de l'aigua. Comprovar la qualitat de l'aigua i instal·lar, si és necessari, un sistema de depuració per eliminar contaminants.
-
El confort tèrmic. Complir amb els estàndards mínims de confort tèrmic per a la temperatura i la humitat i millorar l'aïllament per evitar pèrdues de calor i de fred de les nostres vivendes, aixó com utilitzar sistemes de climatització per a la calefacció i aigua calenta sanitària eficients i renovables.
-
La il·luminació. Proporcionar la il·luminació adequada, natural durant el dia, mantenint el confort visual i evitant l'enlluernament. Introduir, en els interiors, la vegetació o el disseny inspirat en la natura, afegint elements naturals i no tant artificials (biofília).
-
El soroll. Protegir contra els sorolls exteriors i controlar les fonts d'emissió de sorolls interiors. El soroll arriba a l'interior dels edificis a través de les façanes, cobertes i terres en contacte amb l'aire exterior. Per tenir un millor aïllament de soroll entre habitatges situats horitzontalment, els canvis passen, en primer lloc, per millorar les prestacions dels elements de separació vertical.
-
La humitat. Cal considerar l'edifici com a una estructura viva, si no es produeix el manteniment necessari l'aigua va obrint-se pas cap a l'interior de l'edifici creant problemes més difícils i costosos de solucionar. Mantenir adequadament l'habitatge per evitarem filtracions d'aigua i la necessitat d'intervencions de rehabilitació importants.
-
La seguretat i salut. Complir amb les condicions mínimes de seguretat relatives, entre altres, a incendis, il·luminació, nivells de contaminació de l'aire, etc.
-
Les cobertes verdes. Dissenyades per tornar a introduir l'element natural en l'entorn urbà, també donen solució a qüestions com la gestió de les aigües pluvials i l'anomenat 'efecte illa de calor urbana'. A més, és una bona iniciativa per a activar els terrats, les cobertes i els celoberts en edificis existents i de nova planta i treure'n el màxim rendiment social, ambiental i energètic, transformant-les en terrats vius i en cobertes verdes.