M2. Unitat 2. Recursos educatius oberts

4. Més que recursos

Actualment, en moltes ocasions, els OER han deixat de ser simplement portals de recursos per incorporar nous elements. Ens podem trobar espais i plataformes a la xarxa, com els que es presenten a continuació, que no només ofereixen els recursos, sinó tota una experiència educativa, ja sigui a través d’exercicis pràctics, de la personalització de recursos o de la interacció entre diversos usuaris:

  • MOOC: És la sigla en anglès de Massive Online Open Courses (o cursos en línia massius i oberts). Per tant, són cursos a distància, accessibles a través d’Internet i gratuïts, als quals qualsevol persona es pot inscriure. D’aquesta manera, no hi ha límit de participants. A més dels recursos educatius tradicionals, com per exemple, vídeos, lectures i qüestionaris, els MOOC proporcionen fòrums d'usuaris que ajuden a construir una comunitat per als estudiants i professors.

A continuació se citen exemples de cercadors de MOOC, per tal de trobar fàcilment aquests cursos oberts:

  • KhanAcademy: És un portal d’aprenentatge personalitzat que ofereix exercicis de pràctica, vídeos instructius i un panell d’aprenentatge personalitzat per seguir els continguts al ritme propi de l’estudiant.

Activitat

A través del portal Coursera.org realitza una cerca d’un MOOC que resulti d’interès. Si és possible, matricula-t’hi per veure’n el funcionament intern.

Per saber-ne més

CASWELL, T.; HENSON, S.; JENSEN, M., & WILEY, D. (2008). “Open content and open educational resources: Enabling universal education”. The International Review of Research in Open and Distributed Learning, 9(1).

Pujar