Instruments
Diversos instruments ens poden ajudar a diagnosticar el nostre habitatge o el nostre edifici, i ens orientaran en relació a les accions que cal emprendre:
Auditoria energètica, estudis energètics bàsics i estudis de biohabitabilitat
Les auditories energètiques són processos sistemàtics, independents i documentats que tenen per objectiu:
Paral·lelament, darrerament, s’han començat a realitzar estudis de biohabitabilitat, que avaluen els factors de risc ambientals que poden influir negativament en la nostra salut, les substàncies químiques que poden intoxicar la nostra llar i desequilibrar la qualitat de vida, i altres factors com les humitats, radiacions, camps electromagnètics... I fan recomanacions perquè el nostre habitatge sigui un lloc harmònic i confortable.
En el cas dels habitatges, tot són instruments de caràcter voluntari. Alguns ajuntaments ofereixen estudis energètics bàsics gratuïts als ciutadans.
Llibre de l’Edifici
El llibre de l’edifici dels edificis d’habitatges existents està format pel conjunt de documents que acrediten l’estat de conservació, i conté les instruccions o recomanacions d’ús i de manteniment que permetran allargar-ne la vida útil i evitar-ne la degradació.
A Catalunya,el llibre de l’edifici és obligatori pels edificis d’habitatges de nova construcció o resultants d’una gran rehabilitació que hagin obtingut el certificat final d’obra a partir d’abril de 1993. Pels edificis d’habitatges anteriors, es constitueix a partir de la data de recepció de l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici (ITE)
El promotor és el responsable de l’elaboració del Llibre de l’Edifici, havent de lliurar-lo a l’adquirent de l’edifici en l’acte de transmissió de la propietat. La Llei 18/2007 del Dret a l’habitatge estableix que, a Catalunya, el promotor ha de dipositar una còpia del Llibre de l’Edifici (en paper o en suport informàtic) a l’oficina del Registre de la Propietat on estigui inscrit l’edifici, on restarà arxivada durant la vida útil de l’edifici.
Aquest instrument a l’igual que la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE), està regulat al Decret 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d'habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l'edifici.
Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE)
La inspecció tècnica dels edificis d'habitatges (ITE) consisteix en una inspecció visual de l'edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l'estat en el moment de la inspecció i orientar la propietat en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment.
A grans trets i segons la normativa vigent, tots els edificis d’habitatges s’han de sotmetre a la inspecció tècnica abans dels 45 anys d’antiguitat, prenent com a data per determinar-ne l’antiguitat, la que consta en el cadastre. La inspecció es considera exigible també en el cas que l’edifici vulgui optar a subvencions públiques a la rehabilitació. Es preveu també que les ordenances locals puguin contenir previsions més àmplies i exigents.
L’obligació de dur a terme la inspecció i fer-se càrrec del cost recau sobre els propietaris i la poden fer tècnics i tècniques amb titulació d’arquitecte, aparellador, arquitecte tècnic o enginyer d’edificació.
Aquest informe representa una gran oportunitat per a què els veïns i veïnes siguin conscients de l’estat dels seus edificis, i de com poden millorar la sostenibilitat, l’eficiència energètica, la funcionalitat i les condicions d’accessibilitat de l’edifici de forma planificada.
Aquest instrument a l’igual que el Llibre de l’Edifici, està regulat al Decret 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d'habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l'edifici.
Certificat d’Eficiència Energètica (CEE)
L’eficiència energètica dels edificis juga un paper cada cop més important en la transició energètica cap a un nou model energètic net, renovable, distribuït i democràtic. A Catalunya el 60% del parc d’habitatges és anterior al 1980, data en què es va iniciar el marc normatiu obligatori de l’aïllament tèrmic.
Les Directives Europees d'Eficiència Energètica (2012/27/EU) i d'Eficiència Energètica en Edificis (2010/31/EU) estableixen que tots els edificis (existents o d’obra nova) objecte de transaccions immobiliàries han d’obtenir un certificat d'eficiència energètica. A Catalunya, des de l’1 de novembre de 2007, els edificis de nova construcció han de disposar d’un certificat energètic, i des de l'1 de juny de 2013 també és obligatori per als edificis i habitatges ja existents que es lloguin o es venguin. Alhora, l’àmbit d’aplicació inclou els edificis o parts d'edificis que una autoritat pública ocupi amb més de 250 m2 i siguin freqüentats habitualment pel públic (RD 235/2013).
El Certificat d’eficiència energètica és un document que conté informació sobre les característiques energètiques de l’envolupant tèrmica (aïllament i estanquitat dels tancaments i obertures de façanes i cobertes) i dels sistemes tèrmics (eficiència energètica dels sistemes productors d’aigua calenta sanitària, calefacció i climatització) i la qualificació de l’eficiència energètica d’un edifici o part d’aquest que se certifica. També inclou recomanacions de millora raonables i viables que puguin garantir un millor comportament energètic de l’edifici i, opcionalment, una estimació dels costos i terminis d’amortització de la inversió. En cap cas, però, obliga a la realització de les recomanacions indicades.
El certificat ha de ser redactat per un tècnic competent que tingui la titulació d’arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer o enginyer tècnic. Aquest professional emet un certificat d’eficiència energètica i assigna a l’edifici o parts de l’edifici una etiqueta energètica amb una lletra, de la A a la G, de més a menys eficient energèticament, respectivament. El certificat té una vigència de 15 anys.
El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) disposa de l’eina Calculadora Energética, que permet conèixer el cost aproximat mensual de tot un edifici i relació al cost de la rehabilitació. S’adreça a les comunitats de propietaris, l'administrador de finques i, en general, els agents rehabilitadors o particulars que volen rehabilitar un edifici. Mitjançant la funcionalitat 'Vull rehabilitar el meu edifici', es donen dades orientatives sobre el cost net que suposaria la seva rehabilitació energètica, tenint en compte aquelles actuacions susceptibles de subvenció i en base a la consecució d'un estalvi total d'energia del 30 % per poder optar-hi: sistema d'aïllament tèrmic exterior (SATE) a façanes i cobertes, i la substitució de finestres, etc.
L’Institut Català d'Energia, a través del web, posa a disposició dels usuaris les dades corresponents a la informació pública dels certificats d’eficiència energètica dels edificis.
Passaport de l’Edifici
La Directiva (UE) 2018/844 formula el passaport voluntari de renovació d'edificis, com un document complementari als certificats d'eficiència energètica, que a partir d'una auditoria energètica, proporcioni un full de ruta a llarg termini i per fases, per a la transformació econòmicament rendible dels edificis existents en edificis de consum d'energia gairebé nul (nZEB en anglès).
Per saber-ne més...
Llibre de l'Edifici Existent per a la rehabilitació
El Llibre de l'Edifici Existent per a la rehabilitació, necessari per a accedir als ajuts, tal com queda recollit al Real Decreto 853/2021, integra l’Informe d’Avaluació dels Edificis (ITE), Accessibilitat, Certificat d’Eficiència Energètica (CEE), amb l’informe del potencial de millora de cada edifici per assolir l’objectiu de reducció en els consums d’energia primària, tot establint les prioritats i el cost. Inspirat en el Passaport de l’Edifici europeu, és un full de ruta per renovar els edificis i millorar-ne el rendiment energètic.