La Protecció Civil comprèn les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. Per riscos de protecció civil entenem tots els que poden generar emergències que afectin un gran volum de població, per exemple: inundacions, incendis forestals, accidents industrials, terratrèmols, allaus, accidents en el transport de viatgers per ferrocarril, etc. El Govern de la Generalitat de Catalunya, les comarques i la resta d'entitats supramunicipals han de prestar suport i assistència tècnica a la planificació municipal de protecció civil.
Les de previsió, prevenció, planificació, intervenció, rehabilitació, i les d'informació i formació.
Conseller o consellera del Departament d’Interior i els alcaldes o les alcaldesses.
Son eines de planificació que estableixen el funcionament i l'organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències o riscos greus. Els plans de protecció civil poden ser territorials, especials, específics i d’autoprotecció.
El Mapa de Protecció Civil de Catalunya és un visor que elabora la Direcció General de Protecció Civil i que permet que els municipis i els ciutadans puguin conèixer:
Aconseguir municipis resilients davant les emergències amb capacitat de planificació, gestió, organització i lideratge en la protecció civil de les persones, els bens i el medi ambient.