Les funcions principals del CDIAP són la prevenció, la detecció, el diagnòstic i l’acció terapèutica ambulatòria d’infants amb trastorns del desenvolupament o risc de patir-ne i de les seves famílies.
El model assistencial del CDIAP està basat en un conjunt de principis –conceptuals i metodològics– que permeten configurar una manera d’entendre i atendre els infants i llurs famílies.
La intervenció des de l’atenció precoç fa uns anys que prioritza un model d’atenció centrat en la família i en el desenvolupament global de l’infant.
S’entén que el desenvolupament biopsicosocial de l’infant esta íntimament relacionat amb els vincles familiars i el seu entorn. Es considera la família com l’experiència grupal bàsica. És a partir de les relacions i els vincles que l’infant es podrà anar desenvolupant, podrà construir i ordenar el seu aparell mental.
L’entorn també juga un paper molt important en el desenvolupament de l’infant. Es fa indispensable un treball en xarxa amb tots aquells dispositius educatius, sanitaris i socials que estan relacionats amb l’infant i les seves famílies.
Concretament, les funcions del CDIAP són: