M2. Unitat 1. Introducció a l’educació i als recursos i eines digitals

1. Revolució de les tecnologies digitals

L’aparició d’una nova societat, la societat digital, ha modificat els patrons de comunicació i interacció entre les persones, i ha transformat així tots els àmbits de la societat: el polític, l’econòmic, el cultural, l’educatiu, i també l’entreteniment.

Gran part de la informació i el coneixement ha estat digitalitzada, i qualsevol persona pot crear, transformar i compartir informació amb qualsevol altre usuari o grup de persones.

L’aprenentatge al llarg de la vida, ara més que mai, és a l’abast de qualsevol. Són molts els recursos, la informació, els webs i els espais d’aprenentatge als quals de forma gratuïta tothom pot accedir. D’aquesta manera, resulta indispensable tenir una actitud oberta davant tot el ventall d’eines digitals per poder escollir les que més ens convenen.

Entenem com a eines digitals tots aquells programes o recursos que es troben disponibles als ordinadors o en altres dispositius, com telèfons mòbils o tauletes tàctils.

Les eines digitals ens ajuden a interactuar més i millor amb la tecnologia digital, per tal de desenvolupar tasques amb diferents finalitats, com per exemple, comunicar-nos o cercar informació.

Conèixer el que ens poden oferir les tecnologies digitals us ajudarà a beneficiar-vos del gran potencial que tenen i a tenir una visió crítica de l’ús que se’n fa.

Moltes són les entitats, els centres i els docents que consideren necessari l'ús d'aquestes tecnologies per a la millora dels processos d'ensenyament i aprenentatge. La societat ha canviat la seva manera d'interacció i comunicació i el processament de la informació, i també ho han fet els estudiants i els seus processos d’ensenyament i aprenentatge.

Pujar