L’organització administrativa del nostre país té una complexitat notable, caracteritzada per múltiples nivells administratius que intervenen sobre els mateixos àmbits físics i temàtics. No obstant això, el marc regulador en matèria urbanística (a diferència d’altres matèries, com ara l’habitatge) té un marc competencial en termes generals clarificat, en base a les disposicions legals que precisen la distribució competencial entre les diferents administracions públiques, i també a les sentències judicials que han contribuït a precisar-lo. Pel que fa al marc regulador en matèria urbanística, es circumscriu a un nombre reduït de textos legals, que tenen un caràcter estructurant del regim legal d’actuació, i amb vocació de continuïtat i permanència, si bé resulten reiteradament modificats en qüestions concretes, en un intent d’adequació a les noves problemàtiques emergents (cicles econòmics, accés a l’habitatge, etc.), a correccions de regulacions que la pràctica ha evidenciat com inadequades, o a determinacions procedent de sentencies judicials. D’altra banda, cal fer esment que més enllà de les Lleis i el seu reglaments, la legislació reconeix als plans territorials i urbanístics (amb independència de quina sigui l’administració que els impulsa o aprova) categoria reglamentària, pel que suposen de fet un corpus normatiu addicional que condiciona de forma determinant l’exercici de l’acció urbanística.

Tanmateix, cal fer esment que l’acció urbanística local, més enllà del seu marc regulador específic, interactua amb moltes matèries que disposen d’un marc regulador propi, amb les seves particularitats pel que fa a la regulació normativa i al marc competencial. Finalment, esmentar que la regulació de règim local té una incidència fonamental en la forma i procediments que les administracions locals intervenen en l’activitat urbanística.

Règim competencial

La Constitució Española i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya defineixen en primera instància els àmbits competencials corresponent als diferents nivells administratius, reconeixement a la Generalitat de Catalunya àmplies competències en matèria territorial i d’urbanisme. A partir d’aquest context general, poden definir-se amb major precisió les competències que corresponen a cada nivell administratiu:

No tenint reconegudes atribucions específiques en urbanisme i ordenació del territori, l’Estat sí té capacitat competencial en àmbits amb incidència en l’activitat urbanística i sobre la base de garantir la igualtat de tots els espanyols, com la determinació de les condicions bàsiques en l’exercici del dret de propietat, el règim jurídic de les administracions públiques (incidint, per exemple, en el procediment administratiu, l’expropiació forçosa, la responsabilitat patrimonial, etc.), les bases de la protecció mediambiental, la legislació civil, les bases i coordinació de la planificació de l’activitat econòmica, etc. L’abast d’aquests àmbits competencials en relació a l’urbanisme va ser objecte de la sentència 61/1997 del Tribunal Constitucional, a partir de la qual la legislació estatal ha evitat legislar sobre determinacions urbanístiques que li són impròpies. El Ministerio de Fomento és l’òrgan de referència de l’administració de l’estat en temàtiques territorials i urbanístiques (específicament, en relació a les polítiques urbanes i de sòl) i també en matèria d’arquitectura i habitatge.

L’article 149 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (L 6/2006) reconeix àmplies competències exclusives en ordenació del territori i del paisatge, del litoral i urbanisme, el que li atorga l’exclusivitat (preservades les competències estatals abans esmentades) de la potestat legislativa i reglamentària. Resumidament, correspon a la Generalitat de Catalunya:

  1. Definir el marc normatiu de l’urbanisme a Catalunya, mitjançant l’aprovació de lleis (Parlament de Catalunya) i reglaments (departament competent en matèria d’urbanisme i ordenació del territori)
  2. Tramitar i aprovar el planejament territorial (general i parcials) i determinats plans urbanístics d’interès general
  3. Aprovar definitivament determinats plans urbanístics desenvolupats per les administracions locals.
  4. Exercir determinades competències executives (regim sancionador, disciplina urbanística) en supòsits regulats legalment.

Cal destacar, entre els organismes amb atribucions més rellevants adscrits al departament competent en matèria d’urbanisme (actualment, Departament de Territori i Sosteniblitat):

  1. la Secretaria d’Habitat Urbà i Territori, amb funcions de desplegament de les polítiques i competències en matèria d’ordenació del territori, urbanisme i d’habitatge.
  2. l’Institut Català del Sòl , entitat urbanística reconeguda legalment amb amplies competències (intervé com administració actuant de la Generalitat de Catalunya) en el desenvolupament d’actuacions urbanístiques impulsades des d’aquesta institució.
  3. Les Comissions d’Urbanisme, òrgans col.legiats encarregats –entre d’altres- de l’aprovació definitiva de plans d’iniciativa local.

Els ens locals, d'acord amb l'article 84 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, tenen competències pròpies sobre l'ordenació i la gestió del territori, l'urbanisme i la disciplina urbanística, i sobre (…) la participació en la planificació en sòl municipal de l'habitatge de protecció oficial. També la legislació de règim local reconeix les competències pròpies del municipi en matèria d’”Urbanisme: planejament, gestió, execució i disciplina urbanística”.

En aquest context competencial, els ajuntaments exerceixen amplies competències urbanístiques en el seu territori, d’acord amb el que estableix la legislació urbanística catalana, sota el principi de subjecció al marc regulador (inclosos els planejaments vigents que incideixen en el seu territori) i sota l’empara de l’actuació (de caràcter informatiu, consultiu, gestor i resolutiu) de la Comissió Territorial d’Urbanisme que correspongui. Tenen competència reglamentària (a través de l’aprovació del planejament urbanístic i d’ordenances) i capacitat executiva en múltiples matèries.

Sintèticament, correspon als ajuntaments:

  1. Portar a terme les actuacions urbanístiques que li correspon desenvolupar en aplicació dels planejaments o les disposicions legals preceptives
  2. Adequar les regulacions pròpies (planejaments, ordenances, etc,.) a les noves disposicions d’aplicació
  3. Tramitar i donar curs a les actuacions urbanístiques d’iniciativa privada
  4. Exercir les competències pròpies en relació a la protecció de la legalitat urbanística i a l’incompliment del deure de conservació
  5. Altres actuacions urbanístiques de caràcter potestatiu

Les referides competències es reparteixen entre el Plè corporatiu (aquelles de major abast o importància) i l’Alcalde/ssa (delegables, en determinats supòsits, en Junta de Govern o en algun dels seus membres). Tanmateix, en la seva capacitat d’autoorganització, els ens locals poden delegar competències urbanístiques en gerències d’urbanisme, ens instrumentals (organismes autònoms, societats mercantils públiques) o consorcis o mancomunitats (ten el marc de les limitacions legals vigents en relació a la seva creació i funcionament). Les comarques, a través dels Consells Comarcals, tenen reconegudes algunes competències, relatives a tramitació i aprovació de planejaments plurimunicipals.

Les Diputacions provincials, sense competències urbanístiques legalment reconegudes, col.laboren amb els municipis ens locals en la seva competència d’assistència jurídica, tècnica i econòmica.

Marc normatiu en matèria d'urbanisme i ordenació del territori

Referències normatives més rellevants en els diferents nivells administratius en l’àmbit de l’ordenació del territori i l’urbanisme:

Texto refundido de la Ley de Suelo y Rehabilitación Urbana (RDL 7/2015) Llei que incorpora els continguts de la legislació de sòl i valoracions (orientada tradicionalment a actuacions de nous creixements urbanístics), amb la nova legislació orientada a la transformació d’àrees urbanes

Reglamento de valoraciones de la Ley de Suelo (RD 1492/2011) Reglament que desplega la Ley de Suelo en relació a les “valoracions immobiliàries”, precisant les tècniques i mecanismes per dotar de major transparència aquest sector i evitar les pràctiques especulatives

Text Refós de la Llei d’Urbanisme (DL 1/2010) i modificacions posteriors (esp., L 3/2012) Llei bàsica de l’ordenament urbanístic de Catalunya, resultat de l’evolució de la llei d’urbanisme de Catalunya de l’any 2002 i de les múltiples modificacions incorporades amb posterioritat

Reglament de la Llei d’Urbanisme (D 305/2006) i modificacions posteriors Reglament que desplega globalment el contingut de la Llei d’Urbanisme

Reglament de protecció de la Legalitat Urbanística (D 64/2014) Reglament elaborat en posterioritat a l’aprovació de la Llei 3/2012, i que desplega de forma exhaustiva dos àmbits concrets de la legislació urbanística, el relatiu a la intervenció en l’ús del sòl i del subsòl, i el relatiu a la protecció de la legalitat urbanística

Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics (L 3/2009) Llei específica que aborda la problemàtica de les urbanitzacions amb dèficits. Conté disposicions de contingut urbanístic - orientades a la flexibilització del marc urbanístic d’aplicació, així com diverses línies d’ajuts per a la seva regularització (aturades des de l’any 2010

Llei de política territorial (L 23/1983) Llei que estableix els criteris per a l’ordenació del territori de Catalunya i els instruments per a materialitzar-ho, definint les diferents categories de plans territorials (servint de base legal per a la redacció de tot el planejament territorial vigent)

Plans territorials i urbanístics desenvolupats per la Generalitat de Catalunya (valor reglamentari) A tall de resum, o Pla Territorial General de Catalunya (aprovat per llei l’any 1.995) o Plans Territorials parcials – vegueries (aprovats 2.006-10; en redacció el del Penedès) o Plans Territorials sectorials (en nombre significatiu, tant els el.laborats des del departament competent en matèria d’ordenació territorial (relatius a continguts de mobilitat i ambientals), com aquells altres corresponents a àmbits d’actuació d’altres departaments (equipaments esportius, equipaments comercials) o Plans Directors territorials (Empordà, Alt Penedès i Garrotxa)

L’any 2017, el govern de la Generalitat va aprovar l’Avantprojecte de Llei de Territori. Aquesta nova iniciativa legislativa (en procés de tramitació i aprovació) té per objecte ser el nou marc regulador de les polítiques territorials a Catalunya (substituint les legislacions vigents en matèria d’ordenació territorial, urbanisme i paisatge). Cas d’aprovar-se en termes anàlegs al contingut de l’avantprojecte, representaria una reformulació global de tot el marc regulador de l’urbanisme i comportaria canvis substancials en l’acció dels ens locals.

  1. Ordenances municipals amb continguts urbanístics (intervenció en edificació, rehabilitació, paisatge urbà, patrimoni, barreres arquitectòniques, etc.)
  2. Plans urbanístics desenvolupats per ens locals (valor reglamentari)

La dimensió global de les temàtiques que afecten els territoris i les concentracions urbanes, i l’avenç del paper de les organitzacions i institucions que des de l’escala internacional participen en aquestes temàtiques (sigui exercint funcions de govern transnacional –Unió Europea- o des de l’òptica d’institucions d’altres característiques –ONU, Unesco, etc.) fan que proliferin les iniciatives de tota mena (Partes, Pactes, Acords, Convenis, Agendes, etc.) amb continguts i propostes vinculades a les problemàtiques territorials o urbanístiques. Tot i que habitualment aquestes iniciatives no tenen caràcter vinculant, (o quan la tenen es transposen a l’ordenament legal de cada país o comunitat a través de les pròpies disposicions normatives), a títol referencial és interessant tenir-les en consideració:

  • Nova Agenda Urbana – Hàbitat III,
  • Agenda 2030. Objectius de Desenvolupament Sostenible
  • Carta Europea d’Ordenació del Territori (Consell d’Europa – 1983)
  • Estratègia Territorial Europea (Consell d’Europa, 1999)
  • Conveni Europeu del Paisatge (Consell d’Europa, 2000)
  • Declaració de Toledo d’impuls a la Regeneració Urbana Integrada (Reunió de Ministres, 2010)
  • Directiva Marc de l’Aigua (Plans de Conques)
  • Directiva de Transport de Matèries Perilloses (Seveso)
  • Decisió Xarxa Trans-Europea de Transports (TEN-T) (Corredor Mediterrani)
  • Decisió Xarxa Trans-Europea de l’Energia (Línia de Molt Alta tensió- MAT)

Marc normatiu sectorial (temàtiques concurrents)

Marc normatiu en administració pública (règim local i procediment administratiu)

Pujar