Marc estratègic

Estratègies catalanes

En data 4 d’abril de 2017, el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va adoptar l’acord per a l’elaboració de l’ Agenda Urbana de Catalunya i la creació de l’Assemblea Urbana de Catalunya.

El 5 de novembre de 2018, es va constituir l’Assemblea Urbana de Catalunya, que va signar la Declaració per una Agenda urbana de Catalunya (2019). Posteriorment, a l’any 2020 s’inicia el procés participatiu i s’estructuren els grups de treball.

L’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en fase de redacció, s’estructura en sis eixos temàtics que condensen el conjunt d’objectius i reptes que es plantegen a la Declaració de Quito i a l’Agenda 2030 (Habitats urbans saludables, Benestar, Qualitat Urbana, Prosperitat, Dimensió Territorial i Millora de la Governança). Proposa implementar programes de millora de barris, mitjançant la densificació en zones de baixa densitat, la renovació de teixits urbans obsolets i l’impuls de la rehabilitació del parc edificat.

Complementàriament, l’any 2020 es signa el Pacte nacional per a la renovació urbana , amb 14 ens tècnics i municipalistes, com un document que busca concretar i traslladar en accions els aspectes relacionats amb la transformació urbana que preveu l’Agenda urbana de Catalunya, i que estableix les bases per al tractament integral de la renovació urbana des de les diferents vessants que hi poden incidir, com el manteniment i la rehabilitació dels edificis i dels habitatges, l'eficiència energètica, la sostenibilitat, les noves tecnologies, i la qualitat del medi ambient i dels entorns urbans en general.

A més a més, Catalunya disposa de l’ "Estratègia catalana per a la renovació energètica d'edificis (ECREE)" (2014), que és una eina que té com objectiu mobilitzar la renovació del parc d’edificis residencials i terciaris, tan públics com privats, a llarg termini i que inclou un Pla d’Acció dividit en cinc eixos centrals i un full de ruta que defineix les principals accions, amb l’horitzó 2020.