Marc estratègic

Estratègies globals

L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

L'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el setembre de 2015 l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat. S’estructura en 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marcaran l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030. Aquesta agenda constitueix el paraigua que engloba la resta d’agendes globals, entre les quals s'inclouen la Nova Agenda Urbana, l'Acord de París sobre canvi climàtic, l'Agenda d'Acció d'Addis Abeba i el Marc d'Acció de Sendai, destinades a reforçar l'acció dels ODS en àrees específiques com el desenvolupament urbà, el medi ambient, el finançament al desenvolupament i la resiliència davant el risc de desastres, respectivament.

El Govern de Catalunya va aprovar el setembre de 2019, el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, amb la participació de tots els seus departaments. Impulsa, així mateix, l'Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre actors públics i privats on es compartiran els compromisos de país per fer realitat els ODS.Entre els compromisos inclosos en aquest Pla figura “Elaborar i implementar la Nova Agenda Urbana a Catalunya” .



La Nova Agenda Urbana (NAU)

La Nova Agenda Urbana (NAU) va ser aprovada a la tercera Conferència de les Nacions Unides sobre l’Habitatge i el Desenvolupament Urbà Sostenible (Hàbitat III) celebrada a Quito (Equador) l’octubre de 2016.

Aquesta agenda marca el camí a seguir per a assolir l’ODS 11, és a dir, ciutats i comunitats urbanes més segures, inclusives, resilients i sostenibles, a través de 175 punts.

La Nova Agenda Urbana (2016), coneguda com a “Declaració de Quito sobre Ciutats i Assentaments Humans Sostenibles per a Tothom”, cerca un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de les vessants social, ambiental i econòmica, en desenvolupament de l’ODS11 de l’Agenda 2030.