M3. Unitat 2. Consum de substàncies en adolescents i joves

1. Situació actual del consum en l’adolescència

El fenomen de les drogues ha experimentat en els darrers anys un procés de transformació. A Espanya, en l’actualitat, les drogues estan vinculades a la cultura de l’oci, a diferència del que succeïa en els anys 80, en què el consum de drogues, fonamentalment d’heroïna, estava associat a la marginalitat i la delinqüència.

L’heroïna ha estat substituïda per substàncies com el cànnabis, la cocaïna o les drogues de síntesi, combinades entre si i amb consum d’alcohol i tabac. S’observen nous patrons de consum. Estem davant de consumidors joves, preferentment integrats en la societat, que consumeixen amb fins recreatius i socialitzadors i que no tenen percepció de risc davant del consum.

Les dades epidemiològiques procedents de les darreres enquestes estatals sobre ús de drogues a Espanya, que realitza la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, ens indiquen que:

Adreçada a estudiants d’ensenyament secundari de 14 a 18 anys:

  • Les drogues consumides per un major percentatge d'estudiants en els últims dotze mesos segueixen sent les de lícit comerç entre majors d'edat. En primer lloc, l'alcohol (75,6%), i en segon lloc, el tabac (34,7%). El cànnabis se situa en tercer lloc —primera droga il·legal—, amb una prevalença del 26,3%, seguit dels hipnosedants (amb recepta o sense), que arriben a l’11,6%.
  • L'edat mitjana d'inici en el consum d'alcohol i tabac s’endarrereix per primera vegada als 14 anys.
  • Aquesta tendència positiva varia en el cas dels hipnosedants (amb recepta o sense). L'edat d'inici en el consum ha caigut lleugerament fins als 13,7 anys.
  • El consum de cànnabis comença, per terme mitjà, als 14,8 anys; el de cocaïna i amfetamines, als 15,1 anys, i el d'èxtasi, als 15,2.
  • El 13,7% presentava consum problemàtic de cànnabis. La prevalença de consum problemàtic és superior entre els homes i augmenta a mesura que ho fa l’edat.
  • El consum de totes les drogues il·legals està més estès entre els homes que entre les dones, tot i que amb les drogues de lícit comerç —alcohol, tabac i hipnosedants— succeeix el contrari.
  • Pel que fa a la percepció del risc, l'alcohol és la substància que es percep com a menys perillosa. Persisteix la consideració del tabac com a més perillós que el cànnabis.
  • Pel que fa a la disponibilitat percebuda, la droga il·legal que es percep com a més disponible és el cànnabis.
  • El consum, tant de substàncies de lícit comerç com il·legals, s'incrementa en augmentar la freqüència de sortides nocturnes i en retardar l'horari de tornada a casa.

Adreçada a la població general de 15 a 64 anys.

Respecte als menors d’edat s’observa:

  • Augmenta lleugerament el consum de drogues entre el grup de població de 15 a 17 anys. En el darrer any, el 60% dels menors enquestats han consumit alcohol (58% el 2015), i el 25,4%, tabac (20,6% el 2015).
  • El 14,3% dels menors de 18 anys han consumit cànnabis en el darrer any (12,6% el 2015), xifra que gairebé duplica el percentatge de consumidors de cànnabis majors de 45 anys (7,8%).
  • Els hipnosedants (amb recepta o sense) obtenen l’1,7% de prevalença en aquest grup d’edat, mentre que els estimulants com l’èxtasi i la cocaïna se situen en el 0,6% i l’1,5% respectivament.
Pujar