Pla Estratègic de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial 2020-2023

Nous temps i noves oportunitats per a la modernització dels governs locals

A l’inici de l’actual mandat corporatiu de la Diputació de Barcelona, els seus òrgans de govern i direcció van aprovar i organitzar la creació d’una nova àrea corporativa, l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial. Sens dubte, naixia amb un objectiu inicial: impulsar determinats projectes i polítiques públiques d’especial valor afegit, en els quals, tant des d’una perspectiva tecnològica, digital, organitzativa o formativa, fos adequat introduir sempre la innovació com a element transformador i transversal. Alhora érem conscients que aquesta innovació requeria una visió no uniforme, sinó diferenciada, asimètrica, de la nostra demarcació, i per això adaptada a cada realitat concreta per tal que la cohesió territorial fos, des del primer moment, un objectiu de treball constant i progressiu.

Així, i des d’aquest inici, hi ha hagut diverses iniciatives de treball dirigides a aquest objectiu. Unes iniciatives que, cal dir-ho molts cops, i des d’una visió transformadora i innovadora, han estat objecte, en termes generals, de molts estudis doctrinals arreu de l’Estat i de Catalunya però que, en molts casos, no han reeixit en la pràctica del conjunt del sistema públic. Els motius han estat diversos, i alguns són certament complexos, com, algunes vegades, la seva difícil concreció pràctica a escala local, o la manca d’acompanyament normatiu, per esmentar-ne algun. En aquest sentit, i coincidint també amb el procés endegat per a l’elaboració del nou Pla d’actuació de la Diputació de Barcelona 2020-2023, la direcció política i directiva de l’Àrea va fer una diagnosi dels objectius estratègics, que, més enllà de les actuals línies d’assistència i cooperació vigents i adaptades en cada moment a les necessitats dels governs locals, establís els projectes vertebradors i transformadors que des d’aquesta àrea es volien impulsar, i que en bona part han estat recollits en el document finalment aprovat per la Diputació de Barcelona. Aquests projectes, lògicament, van acompanyats també del calendari, l’aplicació pressupostària respectiva i la correspondència amb els objectius de desenvolupament sostenible aprovats internacionalment.

Al març del 2020, pocs mesos després de la constitució d’aquesta nova àrea, una pandèmia sanitària mundial, la COVID-19, ha irromput de manera inesperada al món. Una crisi sanitària que, per causes diverses, ha dibuixat també una crisi social i econòmica, i ja veurem fins a quin punt tindrà conseqüències en el funcionament de les diverses institucions de govern. En conseqüència, molts dels projectes, programes i acords institucionals s’han hagut d’adaptar urgentment a aquesta realitat. Una realitat que, a més, condiciona d’una forma clara el nostre present, però que sens dubte determinarà també el nostre futur. A la Diputació de Barcelona, i des de la seva posició institucional, hem pogut fer una mirada interna, però sobretot supramunicipal, la qual cosa ha posat en relleu algunes oportunitats que ara, en aquesta nova realitat, esdevenen més peremptòries encara i moltes de les quals s’endevinen com a palanques de canvi d’uns nous temps. Uns nous temps en els quals en alguns casos s’esperen respostes que no poden ser velles, sinó més modernes que mai en termes d’innovació, eficiència i funcionament institucional. Per això, volem desenvolupar encara amb més detall els projectes i les línies incorporats com a eixos de la nostra àrea en el Pla de mandat corporatiu en el marc d’un document estratègic que configuri el full de ruta de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial 2020-2023, des d’una perspectiva transversal i motora de molts projectes que entenem que són la base d’una veritable modernització institucional en clau local.

És per això que, a part que són elements que cal tenir en compte també en l’àmbit intern, creiem que cal dotar de mitjans i recursos els governs locals de la demarcació, preferentment els municipis de menor dimensió demogràfica, per tal que puguin fer el salt definitiu cap al funcionament digital d’una manera plena i segura. Així, cal establir mesures econòmiques i tècniques perquè puguin tenir garantits els aspectes metodològics i procedimentals a fi que el seu funcionament sigui totalment digital, tot adaptant la seva realitat institucional interna, reforçant les seves plantilles i mètodes de treball, apostant pel talent, i dotant-los dels mitjans de connectivitat, tecnològics i formatius, per tal que la cohesió territorial i institucional sigui una realitat en tota la xarxa de governs locals de la nostra demarcació. Amb caràcter general, i especialment els municipis en funció de la seva capacitat de resposta interna, cal dotar-los també de mecanismes i eines per avançar decididament en l’ús de les tecnologies, la intel·ligència artificial, la sistematització i ús de les dades per a la definició de polítiques públiques, i de tots els elements transformadors que ens encaminen cap a la nova governança del segle XXI, on el govern obert, la transparència i la rendició de comptes són elements cabdals de normalitat democràtica.

Així, amb ampli equip liderat pel diputat de l’Àrea, el Dr. Josep Arimany i Manso; coordinat pel coordinador de l’Àrea, el Dr. Xavier Forcadell i Esteller, i amb l’impuls d’aquests i dels directors de les diferents direccions i gerències (Sr. Enric Herranz Moral, director de Serveis de Formació; Sr. Lluís Ramírez Pierna, director de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius; Sra. Nico Pérez, gerent dels Serveis d’Assistència al Govern Local, i Sr. Joan Anton Olivares Obis, director del Gabinet d’Innovació Digital), i reconeixent la tasca i el suport de la totalitat del personal que presta serveis a l’Àrea, volem dur a terme un conjunt de projectes i polítiques públiques que constitueixen un projecte estratègic que pretenem que sigui transformador, sòlid, progressiu i avaluable, i que permeti executar un seguit d’actuacions en aquest sentit, i s’adapti a aquest context tan canviant.

Barcelona, setembre de 2020

Pujar