Pla Estratègic de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial 2020-2023

1.Enfortir l’equilibri, la cohesió territorial i la connectivitat dels municipis barcelonins

Descripció i destinataris

Crear el Centre d’Anàlisi dels Governs Locals per a la Cohesió Territorial, per a fomentar la col·laboració entre administracions, impulsar actuacions mitjançant una governança a diferents nivells i, especialment, promoure el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions, tot aprofitant els punts forts de cada territori per a contribuir al millor desenvolupament del món local.

Els municipis de la demarcació de Barcelona

Programa

Fases

Fase 1
Inventariar i sistematitzar la informació sobre la prestació de serveis dels governs locals de la demarcació de Barcelona i les seves estructures internes: sistematitzar la informació relativa a la prestació de serveis dels 311 ajuntaments de la demarcació de Barcelona a partir de l’anàlisi de la totalitat de variables relacionades (tipologies de serveis, formes de prestació, etc.) i inventariar la cobertura del portafolis actual de la Diputació de Barcelona.
Fase 2
Dissenyar un mapa interactiu del model de prestació de serveis per municipi. A partir de l’inventari i sistematització de la informació sobre la prestació de serveis dels governs locals de la demarcació de Barcelona i de les seves estructures internes, es crearia un mapa interactiu que permetria consultar les formes de prestació de serveis de cada ajuntament.
Fase 3
Identificar mancances i millores en la prestació de serveis (interns i externs) per a la presa de decisions corresponent. Sistematitzar l’elaboració del portafolis de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial a partir de la detecció de necessitats de l’inventari i la sistematització de la informació sobre la prestació de serveis dels governs locals de la demarcació de Barcelona i les seves estructures internes.
Fase 4
Analitzar el despoblament de la demarcació i proposar accions per combatre-la en els territoris rurals. Analitzar la despoblació des d'una perspectiva proactiva: centrar-se a examinar les eines i recursos disponibles que es poden aplicar de forma pràctica per intentar pal·liar la tendència al despoblament rural. Analitzar la implantació de la tecnologia 5G en municipis amb major població per possibilitar la seva exportació a municipis amb menor demografia.
Fase 5
Promoure accions, com el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions, per a combatre el despoblament en els territoris rurals i en els municipis petits.
  • Impulsar, conjuntament amb l’Àrea d’Infraestructures Viàries i Espais Naturals, la fase de construcció de canalitzacions pels vorals de les carreteres de la Diputació per a desplegar la fibra òptica a tots els municipis de la demarcació.
  • Desplegar les línies d’alta velocitat que millorin la connectivitat dels edificis municipals.
  • Apropar la tecnologia al territori.
  • Implementar terminals d’autoservei electrònic en oficines d'atenció ciutadana i altres espais municipals.
Fase 6
Elaborar estudis amb relació als reptes de l’organització territorial, el règim jurídic i el finançament local. Impulsar un espai de difusió del coneixement i de la innovació en el món local, en particular en matèria d’organització territorial, règim jurídic i finançament local, que permeti vehicular activitats de formació, recerca, transferència de coneixements, reflexió, creació d'opinió i divulgació en aquests àmbits. L’objectiu és promoure la difusió de coneixement especialitzat relacionat amb l’àmbit local per a afavorir un funcionament millor de les administracions locals i augmentar el benestar dels ciutadans.

Pressupost

  • En l’àmbit de la creació del Centre d’Anàlisi dels Governs Locals: 200.000 €
  • En l’àmbit del desplegament d’infraestructures de telecomunicacions: 12.000.000 €

Producte esperat

Es tracta d’un projecte estratègic i d’actualització interanual que ha de permetre no només obtenir informació valuosa per al desenvolupament d’accions al món local, sinó també disposar d’un observatori de prestació de serveis de la demarcació de Barcelona: la seva creació i manteniment dotaria la corporació d’un instrument clau per a l’anàlisi i presa de decisions corresponents.

Indicadors de gestió

  • Percentatge de municipis analitzats sobre el total
  • Percentatge de municipis representats al mapa sobre el total
  • Percentatge de serveis per municipi representats sobre el total
  • Cobertura anual de necessitats manifestades pels governs locals
  • Nombre de serveis nous incorporats al Catàleg de serveis a partir de la detecció de necessitats
  • Índex d’anàlisi de necessitats de manera agrupada
  • Nombre de publicacions anuals

Calendari

2020 - 2023

Objectius de desenvolupament i observacions

  • Objectiu 8.2. Aconseguir nivells més elevats de productivitat econòmica mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació, entre d’altres maneres, centrant l’atenció en els sectors de més valor afegit i ús intensiu de mà d’obra.
  • Objectiu 9.c. Augmentar de forma significativa l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació i esforçar-se a proporcionar als països menys avançats accés universal i assequible a internet com a màxim el 2020.
  • Objectiu 11. Donar suport als vincles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals per a enfortir la planificació del desenvolupament nacional i regional.
  • Objectiu 17.17. Encoratjar i promoure la constitució d’aliances eficaces en els àmbits públic, publicoprivat i de la societat civil, aprofitant l’experiència i les estratègies d’obtenció de recursos dels partenariats.

Es tracta d’un programa que requereix la creació de xarxes relacionals per a l’actualització de la informació.

Pujar